Ordförklaringar:

Struktur framgångsfaktor för fler kliniska prövningar vid Helsingborgs lasarett

På bara några år har Helsingborgs lasarett markant ökat antalet kliniska prövningar. Här berättar forskningschefen Bjarne Madsen Härdig om de nyckelfaktorer som bidragit till det lyckade arbetet.

Helsingborgs lasarett och 



Bjarne
Madsen Härdig

Foto: Helena Frisk/Region Skåne

Bjarne Madsen Härdig är forskningschef på Helsingborgs lasarett. Hans bana inom sjukvården startade när han utbildade sig till kardiologsjuksköterska och fortsatte när han disputerade 2005. Bjarne arbetade därefter med kliniska studier runt om i världen inom medtech-industrin, men hade hela tiden ett ben kvar i akademin.

Efter att ha blivit docent 2019 sökte han sig tillbaka till Region Skåne och fick en tjänst som studiesköterska på hjärtenheten i Helsingborg, där han och kollegan Kristina Engels började strukturera arbetet med kliniska prövningar.

– Vi upptäckte att strukturen runt kliniska prövningar var något rörig. Det var upp till enskilda läkare att starta kliniska prövningar, utan att egentligen kontrollera om studier kolliderade med varandra eller om det fanns resurser eller möjligheter att ta hand om all dessa studier, säger Bjarne Madsen Härdig.

Efter att Bjarne fått tjänsten som FOU-chef började han sprida den nya strukturen till andra enheter vid Helsinborgs lasarett.

– Nu är FOU-enheten en sammanhållande enhet för samtliga forskare och kliniska prövare vid Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus, där de hjälper olika grupper med delar som de kan behöva stöd med delar som rör både akademisk forskning och kliniska prövningar, säger Bjarne Madsen Härdig.

Struktur är en nyckelfaktor

Vid hjärtenheten skapade man en grupp som sammanträder när det kommer in erbjudande om klinisk prövning.

– Vi utvecklade en checklista som gruppen hade som stöd när vi gick igenom möjligheterna att kunna deltaga i kliniska prövningar. Vi utvecklade även "standard operating procedurs" (SOP), för de olika delarna som man behöver ha kontroll på i en klinisk prövning, såsom: avtal och ekonomi samt drift och avslut av studier. Detta gjorde att vi fick bättre struktur på verksamheten som underlättade arbetet. Vi har nu två anställda studiesköterskor vid hjärtenheten, vilket ger en flexibilitet och möjlighet att hjälpas åt när man driver ett flertal kliniska prövningar, säger Bjarne Madsen Härdig.

Strukturen i arbetet med kliniska prövningar gjorde det möjligt att vara med i fler studier än tidigare. Arbetssättet har även letat sig vidare till de andra kliniker bedriver kliniska prövningar vid Helsingborgs lasarett.

– Vi har några gånger om året möte med alla studiesköterskor, där vi delar erfarenheter och informerar om nyheter inom området. En annan viktig del är att uppdatera hemvisterna med de studier som är igång, då patienterna förväntar sig att all personal känner till studierna de är med i. Detta är viktigt för övrig personal såväl som för patienterna, säger Bjarne Madsen Härdig.

Lokal förankringen av finansiering och utbildning

En annan framgångsfaktor för arbetet med prövningar i Helsingborg och Ängelholm är att man har centraliserat den ekonomiska hanteringen av kliniska prövningar till FOU-ekonomen.

– Vi hade tidigt samarbete under min tid vid prövningsenheten vid hjärtenheten, vilket gjorde att vi kan ha samma regler för ekonomin i förvaltningen. Vidare har samarbetet med Forum Söder gett oss stor hjälp rörande, avtal, ekonomi, juridik vilket också har varit en stor hjälp för att förbättra ekonomi och avtal vi skriver i Helsingborg, säger Bjarne Madsen Härdig.

– Vi har också skapat klara instruktioner i förvaltningen för hur logistiken skall skötas när man skall starta en klinisk prövning, vilken ekonomiska ersättning som tillfaller region och kliniska prövare samt vilka som skall signera vilka dokument, säger Bjarne Madsen Härdig.

Så har Helsingborg och Ängelholm ändrat sitt arbete med kliniska prövningar

  1. Skapandet av en struktur för den kliniska prövningsenheten, inklusive en grupp som sammanträder när de får erbjudande om en klinisk prövning.

  2. Utveckling av en checklista som stöd för att gå igenom möjligheterna att delta i kliniska prövningar.

  3. Utveckling av standardiserade operating procedures (SOPAR) för olika delar av kliniska prövningar, såsom avtal, ekonomi, och drift.

  4. Bättre förberedelser och planering tack vare strukturen som skapats.

  5. Möten flera gånger om året med alla studiesköterskor för att dela erfarenheter och informera om nyheter inom området.

Senast publicerad: