Ordförklaringar:

Kliniska studier ur en forskningsdirektörs perspektiv

Mats Ulfendahl är forskningsdirektör i Region Östergötland och har en lång bakgrund inom medicinsk forskning. Han är även ordförande i styrgruppen för Forum Sydost, ett samverkansorgan för kliniskt forskningsstöd i Sydöstra sjukvårdsregionen. Med erfarenhet från både akademi och sjukvård har han en central roll i att utveckla och stärka forskningsmiljön i regionen.

Mats Ulfendahl.

Kan du berätta om din roll, både som forskningsdirektör och som ordförande i styrgruppen för Forum Sydost?

– Som forskningsdirektör ansvarar jag för att skapa processer och förutsättningar för forskning inom hela det regionala uppdraget, det vill säga inte bara hälso- och sjukvården utan även regional utveckling och kollektivtrafik. Även folktandvården ingår här. Självfallet dominerar hälso- och sjukvården.

– Den nationella Life science-strategin lyfter behovet av att stärka kliniska prövningar, i synnerhet de företagsinitierade. Regeringens uppdrag till Läkemedelsverket kring SweTrial är i linje med det, även regionalt finns ett starkt politiskt tryck att arbeta med de här frågorna. I Sydöstra sjukvårdsregionen bedrivs arbetet kring stödprocesser för kliniska prövningar främst inom ramen för Forum Sydost, som är vår samverkansstruktur för klinisk forskning. Forum Sydost är vår nod i Kliniska Studier Sverige.

Vad tror du ligger bakom den nedåtgående trenden i antalet prövningar i Sverige och hur påverkar det arbetet med kliniska studier i Sydstra sjukvrdsregionen?

– De skäl som oftast nämns från verksamheten är bristande stödresurser, exv. forskningssjuksköterskor och tidsbrist. Till det kommer högst sannolikt också svaga incitamentsstrukturer och otydlig formulering av uppdraget.

Vad ser du att vi kan göra på regional och sjukvårdsregional nivå för att vända den nedåtgånde trenden?

– Vi behöver samordna resurser och processer i hela sjukvårdsregionen för att skapa en större kritisk massa och kapacitet, exempelvis kring rekrytering av patienter i kliniska prövningar. Men vi behöver också se över vilka centrala resurser vi kan erbjuda klinikerna för att skapa en större hållbarhet. En viktig del i allt det här är att tydliggöra att det inte bara är ett uppdrag att bedriva kliniska prövningar i hälso- och sjukvården utan att det också är ett mycket viktig bidrag till kvalitets- och kompetensutveckling.

Hur kan forskning bli en mer integrerad del av den kliniska vardagen i Sydöstra sjukvårdsregionen?

– Det handlar om att tydliggöra att klinisk forskning är helt nödvändigt för hälso- och sjukvårdens kvalitetsutveckling och i slutändan patientnytta. Klinisk forskning är inte att betrakta som ”fritt valt arbete” – det är en del av uppdraget.

Många patienter känner inte till vilka studier som pågår eller hur de kan delta. Hur kan vi förbättra informationen och nå ut bättre till patienterna?

– Problemet är i viss mån om att vi själva inte haft koll på allt som pågår. I och med införandet av en tydlig process för startsäkring och studieregistrering får vi i Sydöstra sjukvårdsregionen nu ett mycket säkrare och fullständigt underlag och kan på ett helt annat sätt informera patienter och närstående om vilka studier som bedrivs.

SweTrial är en viktig nationell satsning för att effektivisera kliniska prövningar. Vilken betydelse har denna satsning för Sydöstra sjukvårdsregionen, och hur kan vi dra nytta av den på bästa sätt?

– SweTrial kommer att påverka mycket av vårt arbete med framför allt företagsinitierade kliniska prövningar. Vi behöver fortsätta att bygga upp en stark och kompetent utförarkapacitet i Sydöstra sjukvårdsregionen för att säkerställa att våra medarbetare i hälso- och sjukvården kan delta i större nationella studier och ingå i de nätverk som formeras. Det arbetet kommer att ha positiva effekter också för våra akademiskt initierade studier. Utöver att vara nationellt – och internationellt – aktiva handlar det väldigt mycket om att förstärka stödresurser och infrastrukturer i regionen.

Huvudmannaskapet för Forum Östergötland har nyligen flyttats från Linköpings universitet till Region Östergötland. Vad innebär detta för Forum Sydost och den kliniska forskningen i vår sjukvårdsregion?

– Forum Östergötland har bidragit starkt till arbetet inom Forum Sydost. I och med att verksamheten nu ligger i Region Östergötland kommer många av regionens uppdrag och stödprocesser kring klinisk forskning att kanaliseras via Forum Östergötland. Verksamheten kommer gradvis att byggas upp och förstärkas för att både stödja individuella kliniska forskare och bygga upp nödvändig utförarkapacitet när det gäller kliniska prövningar, såväl företagsinitierade som akademiska.

Vilka ser du är de viktigaste stegen som FSO gör för att stärka och utveckla de kliniska studiernas genomförande i hälso- och sjukvården?

– Det absolut viktigaste steget är det fördjupade samarbetet mellan Region Kalmar län, Region Jönköpings län och Region Östergötland inom FSO. Vi gör allt mer tillsammans och med ambitionen att ses som ”en” region vad gäller klinisk forskning.

Senast publicerad: