Ordförklaringar:

Program

Nationell konferens om kliniska studier arrangeras för sjätte gången av Kliniska Studier Sverige med stöd av Vetenskapsrådet. Denna gång i Umeå med Forum Norr som värd. Den 22–23 maj ges näringsliv, hälso- och sjukvård, akademi och patientföreträdare tillfälle att träffas för idé- och kunskapsutbyte och nätverkande.

Tema: Hållbarhet i kliniska studier

Kliniska Studier Sveriges vision är att kliniska studier ska vara en integrerad del av hälso- och sjukvården. Det skapar förutsättningar för att generera mer kunskap, ge fler patienter möjlighet att delta i studier och på sikt ge bättre sjukvård och hälsa.

2025 års konferens tar avstamp i hur vi tillsammans kan bygga en stabil och effektiv grund som ger förutsättningar för ett långsiktigt hållbart landskap för kliniska studier i Sverige.

Konferensen tar upp olika aspekter av hållbarhet i bred bemärkelse, bland annat genom att lyfta frågor som hur vi skapar robust samverkan och långsiktigt hållbara miljöer för kliniska studier.

Mellan föreläsningar och panelsamtal ger konferensdagarna både tid och förutsättningar till att knyta nya kontakter och fördjupa samarbeten. Det är tillsammans, med våra olika perspektiv, vi skapar hållbara förutsättningar för kliniska studier i Sverige.

Konferensen startar klockan 10.00 torsdag den 22 maj, med registrering och frukost från klockan 9.00. Programmet avslutas cirka 14.30 fredag den 23 maj. Konferensen genomförs på Clarion Hotel Umeå.

Middag den 22 maj hålls på Rex Rådhuset i Umeå.

Lisa Kirsebom är moderator.

Ta del av programmet nedan, innehållet uppdateras löpande under våren 2025.

Inledning

  • Anna Ramnemark, ordförande Kliniska Studier Sverige
  • Anna Ekström, ordförande för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet

Hållbart ekosystem för kliniska studier

I den första delen av konferensen presenteras ett antal regionala life science-satsningar, för att inspirera till ökat samarbete och ännu fler initiativ. Hur ser det svenska landskapet för kliniska studier ut idag, och hur behöver det utvecklas? Vi tittar också på de nationella initiativ som pågår och hur dessa satsningar kan stärka Sverige som forskningsnation.

Bland talare och paneldeltagare:

  • Pontus Holm, programkoordinator Region Stockholm, Stockholm-Uppsala Life Science Cluster
  • Jenny Almkvist, samordnare, Västra Götalandsregionens life science-kontor
  • Petter Hartman, CEO, Medicon Village
  • Jeanette Edblad, chef för life science-kontoret, Regeringskansliet
  • Kristina Kannisto, projektledare för Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar, Region Stockholm
  • Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar, Läkemedelsverket
  • Peter Asplund, projektledare SweTrial, Läkemedelsverket

Hållbar framtid för kliniska studier

Här skapar vi förståelse för hur kliniska studier prioriteras i den i övrigt hårt belastade hälso- och sjukvården, och diskuterar hur vi mer effektivt kan nyttja de resurser som finns. Vi sätter ljuset på de utmaningar som såväl hälso- och sjukvården som samhället i stort står inför, och hur vi kan rusta oss för dem. Vi för också samtal om vilka initiativ eller satsningar som just nu saknas eller behöver stärkas.

Bland talare och paneldeltagare:

  • Lars Sandman, professor och föreståndare Prioriteringscentrum, Linköpings universitet
  • Andreas Josefsson, docent/biträdande universitetslektor, Umeå universitet och specialistläkare i urologi, Norrlands universitetssjukhus
  • Gustav Nilsonne, docent, Karolinska Institutet

Kliniska Studier Sveriges pris

Vinnaren av Kliniska Studier Sveriges pris presenteras och ger sin föreläsning.

Mingelmiddag

Rex Rådhuset

Hållbara förutsättningar för att genomföra kliniska studier

I det här blocket djupdyker vi i frågeställningar kring förutsättningar för att genomföra kliniska studier. Hur kan man framgångsrikt bygga forskningskultur i mindre regioner? Vilka möjligheter har företagen att underlätta för kliniska prövningar i hälso- och sjukvården? Vilka faktorer påverkar kapaciteten att genomföra kliniska studier? Hur kan en patients sjukdomstillstånd påverka viljan att delta i en klinisk studie?

Bland talare och paneldeltagare:

  • Carina Elmqvist, forskningschef, Region Kronoberg
  • Mats Brännström, patientrepresentant
  • Marie Österberg, projektledare, SBU

Ett decennium av klinisk behandlingsforskning – framgångar, utmaningar och nästa steg

I tio år har Vetenskapsrådet och regionerna tillsammans finansierat klinisk behandlingsforskning, som utgår från konkreta behov inom hälso- och sjukvården. Hur har det gått? Vilka lärdomar kan vi dra, och vilka behov och möjligheter ser vi framåt?

Medverkande:

  • Jonas Oldgren, huvudsekreterare för klinisk forskning, Vetenskapsrådet
  • Mia von Euler, ordförande kommittén för klinisk behandlingsforskning; professor, Örebro universitet
  • Mats Ulfendahl, forskningsdirektör, Region Östergötland

 

Senast publicerad: