Detta gäller för CTIS – nya EU-portalen för läkemedelsprövningar
Idag blir den nya EU-portalen CTIS obligatorisk att använda när du ansöker om tillstånd för att bedriva en ny läkemedelsprövning inom EU och EES. Kliniska Studier Sverige erbjuder mallar och stöddokument samt rådgivning kopplat till CTIS.
CTIS obligatoriskt från 31 januari
Från den 31 januari 2023 är det obligatoriskt att använda EU-portalen Clinical Trials Information System (CTIS) när du ansöker om tillstånd för att bedriva en ny läkemedelsprövning inom Europeiska unionen (EU) och European Economic Area (EES). Pågående prövningar som har tillstånd via den tidigare processen i EudraCT med slutdatum efter 31 januari 2025 måste överföras till CTIS.
Hjälpmedel för forskare och företag
CTIS används genom hela prövningens livscykel och är ett hjälpmedel för forskare och företag att följa den nya EU-förordningen EU 536/2014, även känd under namnet Clinical Trial Regulation (CTR). I CTIS ansöker du om tillstånd från både läkemedelsmyndighet och etikprövningsmyndighet samtidigt och i portalen får du ett gemensamt beslut från nationella myndigheter. Samtidigt ger CTIS möjlighet att söka för flera länder i en och samma ansökan. Pågående prövningar som har tillstånd via den tidigare processen i EudraCT med slutdatum efter 31 januari 2025 måste överföras till CTIS.
Stöd för dig som genomför läkemedelsprövningar
För dig som genomför läkemedelsprövningar finns kvalitetssäkrade checklistor, mallar och guider framtagna av Kliniska Studier Sverige. Materialet för läkemedelsprövningar är anpassat till den nya EU-förordningen.
Mallar och stöddokument för kliniska läkemedelsprövningar
För ytterligare stöd kopplat till CTIS är du välkommen att kontakta din regionala nod.
Om Clinical Trials Information System (CTIS)
CTIS har bland annat utvecklats för att göra Europa till en mer konkurrenskraftig region genom en effektiv och harmoniserad tillståndsprocess. Portalen är också tänkt att öka patientsäkerheten och att göra läkemedelsprövningar mer transparanta för allmänheten.
Kort om vad som gäller:
- Ansökan om tillstånd för läkemedelsprövning görs i CTIS från och med 31 januari 2023.
- Pågående prövningar som har tillstånd via den tidigare processen i EudraCT med slutdatum efter 31 januari 2025 måste överföras till CTIS.
Mer information
- Kliniska Studier Sveriges mallar för kliniska läkemedelsprövningar
- Läkemedelverkets information om CTR och CTIS Länk till annan webbplats.
- European Medicine Agencys information om CTR och CTIS Länk till annan webbplats.
- Biobank Sveriges information om vad som gäller vid biobankning Länk till annan webbplats.
Senast publicerad: