Uppsala Clinical Research Center vinner Kliniska Studier Sveriges pris 2025

Kliniska Studier Sveriges pris delas ut till en person eller organisation som genom sitt arbete främjar kliniska studier i Sverige för en bättre hälso- och sjukvård. 2025 års pristagare är Uppsala Clinical Research Center, med motiveringen ”en komplett forskningsinfrastruktur som varit föregångare för många andra”.
När nomineringarna för Kliniska Studier Sveriges pris 2025 kom in, utmärkte sig Uppsala Clinical Research Center med flest av alla. När juryn sagt sitt stod de som ohotade vinnare.
Uppsala Clinical Research Center (UCR) är en akademisk forskningsorganisation och kompetenscenter som erbjuder service för att genomföra kliniska studier, registerutveckling och kvalitetsförbättring inom hälso- och sjukvården. De är också den första pristagaren av Kliniska Studier Sveriges nyinstiftade pris, som delades ut på Nationell konferens om kliniska studier i Umeå den 22 maj.
En föregångare inom svensk forskningsinfrastruktur
Motiveringen lyder:
”Uppsala Clinical Research Center, UCR, har etablerat en komplett forskningsinfrastruktur som varit föregångare för många andra. Med akademisk, klinisk, teknisk och legal expertis utgör de en ovärderlig resurs för forskare och möjliggör effektiva kliniska studier i hela Sverige. Genom banbrytande arbete med kvalitetsregister och registerbaserade randomiserade studier har man även haft inflytande utanför landets gränser. Deras delaktighet i hundratals kliniska studier inom olika medicinska specialiteter, bidrar till ny evidens som påverkar behandlingsriktlinjer. Deras arbete skapar förutsättningar för jämlik vård och ökat antal kliniska studier, vilket gör att fler patienter får tillgång till modern behandling.”
– Vi är otroligt glada och stolta över att få det här erkännandet. Det är ett kvitto på hela teamets engagemang och kompetens. Vi ser det här som ett tillfälle att inspirera och dela med oss av våra erfarenheter – både inom organisationen och med våra partners och uppdragsgivare. Genom att visa vad som är möjligt hoppas vi kunna bidra till att utveckla och förenkla den kliniska forskningen ännu mer, både i Sverige och internationellt, säger Maria Eriksson Svensson, verksamhetschef på Uppsala Clinical Research Center.
Framgångsfaktor: integrering i vårdens vardag
– Jag tror att UCR:s framgång bygger på en stark samverkan mellan akademi och hälso- och sjukvård. Som det största av Sveriges sex nationella kvalitetsregistercentra kombinerar vi spetskompetens inom både klinisk forskning och kvalitetsregister. Det unika hos oss är att vi har samlat all expertis under ett och samma tak: från teknisk utveckling och juridik till studiedesign och analys, säger Sara Hansson, biträdande verksamhetschef på Uppsala Clinical Research Center.
Ett område som UCR har varit speciellt framgångsrika på är inom registerbaserade randomiserade studier (RRCT). Emma och Ollie tror att en stor framgångsfaktor har varit att UCR har integrerat forskningen i vårdens vardag, och på så sätt möjliggjort mer kostnadseffektiva studier som bidragit till snabba förändringar i globala behandlingsriktlinjer och förbättrad folkhälsa – både i Sverige och internationellt.
– Vår styrka ligger i vårt tvärfunktionella arbetssätt. Vi kombinerar teknisk infrastruktur, användarcentrerad design, juridisk expertis och klinisk kompetens för att skapa lösningar som fungerar i verkligheten. En nyckel till vår framgång har varit att länka randomiseringsmodulen till våra kvalitetsregister och samla in data direkt från registren, vilket gör att forskningen blir en naturlig del av vården, säger Sara Hansson.
Lyfter Sveriges unika kvalitetsregister
Anna Gustavsson och Ollie Östlund från UCR var på plats på Nationell konferens om kliniska studier i Umeå för att motta priset, samt för att hålla en presentation om UCR:s arbete.
– Sverige har ett unikt system med över 100 nationella kvalitetsregister – en resurs som få andra länder kan matcha. Dessa register ger oss djupgående data om hur vården fungerar och hur den kan förbättras, säger Ollie Östlund, statistiker på Uppsala Clinical Research Center.
– Det som särskiljer oss är vår förmåga att använda dessa register aktivt i forskning, särskilt för registerbaserade randomiserade studier. Det gör att vi snabbt kan omsätta kunskap till nytta i vården – samtidigt som vi sparar resurser och ökar patientsäkerheten. En annan framgångsfaktor är det nära samarbetet mellan akademi, vård och industri – en modell som verkligen fungerar i praktiken och som ofta lyfts fram som ett föredöme internationellt, säger Anna Gustavsson, projektledare på Uppsala Clinical Research Center.
Ett pris för att lyfta fram arbete som kan inspirera andra
Kliniska Studier Sveriges pris instiftades för att lyfta fram ett arbete, initiativ eller insats som kan inspirera andra, vilket i sin tur kan leda till att fler kliniska studier genomförs i Sverige. Det kan exempelvis handla om nya sätt att skapa förutsättningar för genomförande av kliniska studier, ökat patientdeltagande eller innovativ studiedesign.
Juryn bestod 2025 av Anna Ramnemark, ordförande, Kliniska Studier Sverige, Jonas Oldgren, huvudsekreterare för klinisk forskning, Vetenskapsrådet, Magnus Hultin, vicedekan för samverkan kring klinisk forskning och utbildning, Medicinska fakulteten vid Umeå universitet, Magnus Persson, utvecklingsdirektör, Region Kalmar län samt Frida Lundmark, sakkunnig policy, Lif.
Jonas Oldgren deltog inte i bedömningsarbetet på grund av jäv.
Läs mer om UCR på deras webbplats: UCR - Uppsala Clinical Research Center Länk till annan webbplats.
Senast publicerad: