Samverkan och hållbarhet i fokus på årets konferens om kliniska studier
Den 22–23 maj samlades 340 representanter från hälso- och sjukvård, akademi, näringsliv och patientorganisationer i Umeå för Nationell konferens om kliniska studier. Årets tema var hållbarhet i kliniska studier – något som belystes ur många perspektiv.
Regionala och nationella kliv för att stärka Sverige
Konferensens första dag inleddes med att Jeanette Edblad, chef för life science-kontoret på Regeringskansliet, redogjorde för de strategiska satsningar som görs på nationell nivå för att stärka Sverige som forskningsnation.
Därefter delade representanter från Västra Götalandsregionen, Region Stockholm och Medicon Village Innovation med sig av erfarenheter och framgångsfaktorer i regionala life science-satsningar.
Nationell samverkan krävs för framgång
Vikten av nationell samverkan återkom som röd tråd under konferensen. Särskilt betonades det av representanter från Läkemedelsverket, Biobank Sverige, Kliniska Studier Sverige, Swelife och SweTrial som diskuterade nationella strukturer – nuvarande och framtida. Särskilt betonades behovet av gemensamma arbetssätt kring data och statistik, och hur vi på bästa sätt kan samordna oss kring detta. Kristina Kannisto, projektledare för Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar, lyfte vikten av ett mer datadrivet arbetssätt.
– Det är en viktig fråga – här är regionerna jätteviktiga aktörer för att samlas, bestämma sig, sätta gemensamma målsättningar och göra jobbet tillsammans. Det finns ett antal förordningar på EU-nivå som kommer att hjälpa oss i rätt riktning – så låt oss nyttja den drivkraften, säger Kristina Kannisto.
UCR tilldelades Kliniska Studier Sveriges pris
En av konferensens höjdpunkter var utdelningen av Kliniska Studier Sveriges pris som uppmärksammar en person eller organisation vars arbete främjar kliniska studier i Sverige för en bättre hälso- och sjukvård. Uppsala Clinical Research Center (UCR) fick priset för sin kompletta forskningsinfrastruktur som varit föregångare för många andra.
Artikel: UCR tilldelades Kliniska Studier Sveriges pris
Utmaningar och möjligheter för en mer hållbar forskningsinfrastruktur
Konferensen gav vidare perspektiv på utmaningar och möjligheter inom klinisk forskning. Bland annat diskuterades hur kliniska studier kan prioriteras i en pressad hälso- och sjukvård och hur man kan främja forskningskultur i mindre regioner. Men även vikten av rapportering av studieresultat samt vad följderna blir när rapportering av resultat uteblir eller försenas. Konferensdeltagarna fick även veta hur decentraliserade studier med inslag av satellitsites kan bidra till en mer hållbar och jämlik forskningsinfrastruktur i Sverige.
Information om satellitsites och stöddokument
Nationell konferens om kliniska studier 2027
Nationell konferens om kliniska studier anordnas nästa gång 2027 i sydöstra sjukvårdsregionen. Prenumerera på nyheter från Kliniska Studier Sverige för att hålla dig uppdaterad om program och när anmälan öppnar.
Mer från konferensen
Ta del av bilder och kommentarer från konferensdagarna på Nationell konferens om kliniska studier.

Anna Ekström ordförande för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet var konferensens inledningstalare. Foto: Emma Hedlin
Senast publicerad: